Vädersimulator för accelererad väderprovning, QUV

Q-Labs väder­simulator QUV för accelererad väderprovning har UV-lysrör och kondenserande fuktighet och / eller vattenspray, som snabbt reproducerar väder­relaterade skador.

UV-ljus svarar för nästan all nedbrytning av hållbara material som exponeras utomhus. QUV-skåpets lysrör simulerar det skadliga, kortvågiga UV-ljuset och återskapar samma typ av fysiska skador som orsakas av solljus. Skadetyper inkluderar färg­förändring, glansförlust, kritning, sprick­bildning, krackelering, haze-effekter, blåsor, försprödning, styrke­förlust och oxidation.

Läs mer om UV-ljus
och QUV-lampor här

Det är inte regn utan dagg som är den vanligaste orsaken till den fukt som förekommer vid utomhus­exponering. Kondenssystemet i QUV:s provkammare simulerar dagg realistiskt och accelererar dess effekt med förhöjd temperatur.

Kondensationsprocessen renar automatiskt det vanliga kranvattnet som används i systemet. Detta tack vare att processen för avdunstning och kondensering av vattnet på proverna faktiskt är en destillations­process som tar bort alla föroreningar. Läs mer i QUV-broschyren i länken nedan.

QUV rymmer lätt upp till 48 prover (75 mm × 150 mm) och uppfyller ett brett utbud av internationella, nationella och bransch­specifikationer, som säkerställer provningens tillförlitlighet och reproducer­barhet.

Enkel att använda

QUV har en enkel och beprövad konstruktion som gör den lätt att installera, lätt att använda och nästan underhållsfri. QUV fungerar helt automatiskt – 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Viktiga egenskaper

 • QUV styrs via dubbla 7” pekskärmar i fullfärg, som tillåter användaren att samtidigt se maskinstatus och programmerings- eller diagnosmenyer. Användargränssnitt är enkelt och intuitivt med möjlighet att välja mellan åtta språk (engelska, tyska, franska, spanska, italienska, kinesiska, japanska och koreanska)
 • En LED-lampa ger snabbt statusbesked tack vare olika färger
 • Exponerings­förhållandena visas kontinuerligt
 • Självdiagnostik med varningar och service­påminnelser
 • Snabb kalibrering med patenterat AutoCal-system. Kalibrering av temperatur och irradians görs enkelt med smarta sensorer och kräver ingen extern kalibrator, vilket minskar kostnaderna för kalibrering ytterligare. Trådlösa temperatursensorer ger förbättrad tillförlitlighet.
 • UV-Plus-lampor för högre irradians eller ännu längre livslängd

Prisvärd

QUV-provaren är ekonomisk både i köp och drift tack vare:

 • fluorescerande UV-lampor med låg kostnad och lång livslängd
 • vanligt kranvatten för kondens

QUV-modeller

 • QUV/se är den mest populära QUV-modellen. Den har SOLAR EYE irradians­kontroll som upprätthåller UV-ljusets intensitet på exakt nivå. QUV/se använder en beprövad kondensations­mekanism för att simulera fuktangrepp utomhus. Det möjliggör snabbare, mer reproducer­bar provning, längre livslängd på lamporna och kalibrering enligt internationella standarder.

 • QUV/spray har samma specifikationer som QUV/se, men innehåller också ett vatten­spray­system för förbättrad vatten­tillförsel. Korta perioder med spray kan användas för att skapa en termisk chock. Längre perioder kan användas för att uppnå mekanisk erosion. QUV/spray kan ställas in för att generera UV-ljus, kondens, vatten­spray och till och med kombinationer av ljus och fukt.

 • QUV/cw: Vissa branscher har provnings­metoder som anger användning av lampor med kallvitt ljus för stabilitets­provning inomhus. För att återge ljus­förhållanden inomhus har QUV/cw ett modifierat SOLAR EYE-system som övervakar och kontrollerar ljus­effekten från lysrör med kallvitt ljus.

 • QUV/uvc använder UVC-lampor för att leverera koncentrerat ljus vid 254 nm för att prova hållbarhet hos exempelvis plast, textilier och ytbeläggningar mot nedbrytnings­effekter till följd av UVC-ljus.
  UV-ljus används i stor utsträckning vid ultraviolett bakterie­dödande bestrålning (UVGI), en teknik som används för att eliminera skadliga virus och bakterier. Detta UVC-ljus med kort våglängd och hög energi kan också bryta ner material och ytor som det desinficerar.
  QUV/uvc har flera säkerhets­funktioner för att förhindra att UVC-ljus strömmar ut. En speciell fläkt har också utvecklats för att möjliggöra provning nära rumstemperatur. QUV/uvc-modellen är inte utrustad med kondens eller vattenspray.

 • QUV/basic är en förenklad version av QUV för laboratoriet där ekonomin är kritisk. Irradians kontrolleras genom periodiskt lampbyte och ompositionering. QUV/basic har ett kondens­system för fukt­simulering, men saknar vatten­spray. QUV/basic-modellen använder Q-Labs generation 3-kontroller, med enkla knapp­kontroller och 2-linjers LCD-skärm.

Mer information

Produktbroschyr: q-lab-quv-brochure.pdf


Titta på Q-Labs video om den accelererade väderprovaren QUV


Tillverkare: Q-Lab