QUV– accelererad väderprovning från Q-Lab

UVC-ljus används i stor utsträckning vid ultra­violett bakterie­dödande bestrålning (UVGI), en teknik som används för att eliminera skadliga virus och bakterier. UVC-ljuset kan också bryta ner material och ytor som det desinficerar. Nu lanserar tillverkaren Q‑Lab en ny QUV-modell för att prova håll­barhet hos exempelvis plast, textilier och ytbeläggningar mot nedbrytnings­effekter till följd av UVC-ljus.

Klicka på diagrammet för att förstora.

QUV/uvc-modellen använder UVC-lampor för att leverera koncentrerat ljus vid 254 nm för att prova materialets hållbarhet mot nedbrytnings­effekter till följd av UVC-ljus.

QUV/uvc-provaren har flera säkerhets­funktioner för att förhindra att UVC-ljus strömmar ut. En speciell fläkt har utvecklats för att möjlig­göra provning nära rums­temperatur. Denna modell är inte utrustad med kondens eller vattenspray som övriga QUV-modeller, som används för att snabbt reproducera väder­relaterade skador.

Läs mer om alla QUV-modeller här

Provar materialets hållbarhet

Eftersom UVGI har fått en mycket större betydelse i år under den globala pandemin COVID-19 har marknadens efter­frågan på provmaterial exponerat för UVC-ljus ökat kraftigt.

QUV/uvc är framtagen för att prova materialets hållbarhet – den är inte avsedd att utföra UVGI-desinfektion av personlig skydds­utrustning (PPE) som masker och skydds­kläder. Tillverkaren Q-Lab garanterar inte dess effektivitet för sådana processer och avråder starkt från att använda QUV/uvc för detta ändamål.

Q‑Labs nya generation instrument för accelererad väder­provning

QUV/uvc-modellen tillhör den nya generationen QUV och xenonkammare i Q-SUN-serien, som också lanseras nu, med bland annat följande förbättringar:

  • Dubbla 7” pekskärmar i fullfärg tillåter användaren att samtidigt se maskin­status och programmerings- eller diagnos­menyer
  • Funktion för enskärmsläge om en skärm slutar fungera
  • Enkelt och intuitivt användargränssnitt med åtta språk (engelska, tyska, franska, spanska, italienska, kinesiska, japanska och koreanska)
  • Snabbt statusbesked tack vare LED-lampa med olika färger
  • Lampor med längre livslängd eller för högre irradians
  • Inbyggt SD-kort säkerställer säkerhets­kopiering av alla relevanta provnings­data
  • Maskindiagnostik med upp till 2 års kan laddas ner via USB
  • Enkel kalibrering av temperatur och irradians med smarta sensorer minskar kalibrerings­kostnaderna ytterligare
  • Trådlösa temperatur­sensorer ger förbättrad tillförlitlighet.

Läs mer om Q‑Labs nya generation instrument här