Elastocons stansknivarProvberedning är en mycket viktig del av provningen och det får inte vara så att provresultatet återspeglar provberedningen mer än materialets egenskaper.

Konditionering av provmaterialet är också en viktig del av provberedningen.

Elastocon erbjuder två stanspressar – en pneumatisk stanspress, EP 02, och en manuell stanspress, EP 08 – för tillverkning av provkroppar av gummi och plast genom stansning. Stanspressarna har ett system för snabbt byte av stansknivar, står stadigt på gummifötter och behöver inte sättas fast i bordet.

Stansknivar, EP 04, tillverkas i både standardutförande och enligt kundönskemål. Roterande knivar, EP 03, används för tillverkning av provkroppar för sättningsprov, relaxationsprovning i kompression och nötningsprovning.

Konditioneringsbox, EP 05, används för konditionering av provkroppar i förslagsvis 23 °C före provstart. Skårapparat, EP 07, även kallad för Nick Cutter, används för att göra skåran i provkropparna till rivprov. Skärmaskinen Bizerba används för spaltning av produkter då provkroppar skall stansas ut. Silverpennan är idealisk för markering av proverna.

Formpressar för beredning av gummiprover

Elastocon erbjuder formpressar av olika typer från Fontijne och Montech för beredning av gummiprover.